خرید کالای اصلی و دست اول همواره از مهمترین دغدغه خریداران بوده و خواهد بود. عدم حضور نمایندگان معتبر و قابل اعتماد برای محصولات کمپانی اپل در ایران، مشکلات فراوانی را برای خریداران ایجاد میکند. داستانهای زیادی از بازار تلفن همراه به گوش میرسد که باعث ایجاد شک و تردید خریداران می شود. البته بیشتر آنها سندیت نداشته و تنها نوعی ترفند بازاریابی برای فروش محصولات معمولی با قیمتی بیشتر هستند. بهترین راه برای دوری از این دام ها و سردرگمی ها، بررسی دقیق آنها و افزایش اطلاعات در رابطه با محصولات مورد نظر است.
• فکتوری آنلاک (Factory Unlock):
گوشیهای آیفون به دو صورت Lock و Unlcok توسط اپل عرضه میگردند. تفاوتی که نسخه Lock و Unlock دارند در این است که گوشی های لاک تنها با سیم کارتی که درونشان قرار داده شده است کار میکند و این نسخه ها تنها در کشورهایی که این اپراتورها فعالند، کارآیی دارد. در حالی که نسخه آنلاک با سیم کارت تمامی اپراتورها قابل استفاده است. چنانچه بخواهید گوشی شما با تمامی اپراتورهای موبایل، از جمله اپراتورهای موبایل ایران سازگار باشد، باید نسخه آنلاک شده را تهیه نمایید. همچنین در نسخه آنلاک، هیچ سیم کارتی درون آیفون وجود ندارد و هنگامی که سیم کارت خود را درون گوشی قرار میدهید، سیگنال شبکه دریافت میگردد و گوشی قابل استفاده خواهد بود.
• آنلاک شده به وسیله اپراتور (Operator Unlocked):
اگر گوشی طبق قرارداد یک اپراتور و کمپانی اپل، روی سیم کارت همان اپراتور لاک باشد (Lock for Operator)، این گوشی تنها با سیم کارتی که درون آن قرار داده شده است کار میکند. البته کاربر میتواند با پرداخت هزینه و مابه التفاوت قیمت خرید گوشی به اپراتور، گوشی را آنلاک یا به عبارت دیگر Sim-free کند تا بتواند از سیمکارتهای دیگر نیز در آن گوشی استفاده کند. اصطلاحاً به چنین گوشی هایی "آنلاک شده به وسیله اپراتور" گفته میشود. اپراتورها برای آنلاک این گوشی ها، تنها IMEI آنها را برای اپل ارسال میکنند و در فرآیندی کاملاً ساده این گوشیها توسط اپل از لاک اپراتور خارج می شود. بدین ترتیب عملیات آنلاک گوشی بدون اینکه نیاز باشد پلمپ اصلی گوشی باز شود انجام میشود. در جعبهی این گوشیها خبری از سوزن مخصوص باز کردن شیار سیم کارت نیست و در شیار سیم کارت، سیم کارت اپراتور مورد نظر قرار دارد.
در آخر و با توجه به تمامی تعاریف ذکر شده، به این نکته باید اشاره کنیم که هیچگونه تفاوتی از لحاظ کیفیت و عملکرد گوشی، بین گوشیهای آنلاک فکتوری و آنلاک شده به وسیله اپراتور وجود ندارد و هر دو دارای کیفیت و مشخصات یکسانی هستند.
• گارانتی:
در حال حاضر کمپانی اپل طبق اظهارات صریح خود، در ایران هیچ گونه فعالیت رسمی اعم از فروش یا گارانتی محصولات خود ندارد و هیچ یک از گارانتیهای موجود در ایران نیز به شرکت اپل مربوط نیست.
اپل در تاریخ شروع گارانتی خود تغییراتی اعمال نموده است، به این ترتیب که از این پس تاریخ آغاز گارانتی محصولات اپل از روزی محاسبه خواهد شد که دستگاه خریداری شده است، نه از روز فعال سازی دستگاه. البته این موضوع با توجه به عدم فعالیت رسمی نمایندگان شرکت اپل در کشور ما قابل پیگیری نبوده و پیشنهاد میکنیم ذهن خود را درگیر آن نکنید. به این دلیل که گوشیهای آیفون موجود در ایران، توسط شرکتهای واردکننده یا توزیع کننده ایرانی گارانتی شده و کاربران ایرانی باید به شرایط و تاریخ گارانتی ارائه شده توسط این شرکت ها توجه داشته باشند.
• اپل آیدی (Apple ID):
اپل آیدی یا به عبارت دیگر همان شناسه اپل نوعی حساب کاربری ویژه کاربران محصولات کمپانی اپل است. کمپانی اپل برای حفظ حق نشر محصولاتی که برای پلتفرم های اپل عرضه میشود، آنها را برچسب گذاری میکند و کاربران تنها میتوانند با مشخصات خودشان این محصولات را روی دستگاه خود نصب کنند. به عبارت دیگر هر کاربر برای استفاده از محصولات مختلف در آی دیوایس خود باید یک Apple ID ثبت کرده و از آن استفاده نماید.
• شناسه ICCID:
تمامی سیمکارتها دارای شناسهی منحصر به فردی هستند که مطابق استانداردهای خاصی تعیین میشود. این شناسه همان ICCID است. این شناسه از 19 یا 20 رقم تشکیل شده است. اگر شناسه ICCID در پشت جعبه گوشی آیفون وجود داشته باشد، به این معناست که گوشی آنلاک فکتوری نیست و قبلا توسط شرکت اپل برای سیمکارت یک اپراتور Lock شده، و بعد توسط اپراتور مربوطه برای ورود به کشورهایی مانند ایران Unlock شده است. پس بعد از این مرحله، تمامی کاربران میتوانند سیمکارت تمامی اپراتورها را در گوشی خود استفاده کنند. توجه داشته باشید که این گوشی ها از لحاظ مشخصات و کیفیت هیچ تفاوتی با هم ندارند.
در آخر بهتر است این نکته را دوباره بازگو کنیم که ICCID به گوشی مربوط نمیشود، بلکه مربوط به سیمکارتی است که به همراه گوشی آیفون توسط اپراتورها عرضه می گردد. پس وجود یا عدم وجود آن بر روی جعبه گوشی آیفون برای کاربران ایرانی بیتاثیر است، چرا که در هر صورت یک گوشی Unlock به دست شما رسیده است.
• پارت نامبر (Part Number):
یکی دیگر از اطلاعات درج شده در پشت جعبه آیفون پارت نامبر است. پارت نامبر در حقیقت شناسهایست که نشان می دهد این محصول برای فروش در چه کشوری ارائه شده است. مثلا پارت نامبر LL/A نشان میدهد که دستگاه مورد نظر برای فروش در کشور آمریکا ارائه شده و یا پارت نامبر AE مربوط به کشور امارات است.
گوشیهای دارای پارت نامبرهای مختلف، در مواردی مثل اندازه جعبه و دفترچه راهنما با هم تفاوت دارند. تفاوت سایز جعبهها به دلیل متفاوت بودن اندازه و شکل شارژر دستگاههاست تا با استاندارد پریز برق کشورهای مختلف سازگار گردند. همچنین دفترچه راهنما نیز به زبان کشور مصرف کننده محصول ارائه میگردد.
تفاوت مهم پارت نامبر کشور امارات با سایر پارت نامبرها، عدم وجود FaceTime (مکالمه تصویری با استفاده از خطوط تلفن همراه) بر روی گوشی است. البته این امر بدلیل ممنوعیت مکالمه تصویری در این کشور بوده و کاربر برای رفع این مشکل می تواند از نرم افزارهای مشابه مثل skype برای این کار استفاده کند.
پیش از باز کردن جعبه به نکات زیر دقت کنید:
هنگامی که جعبه گوشی آیفون به دستتان میرسد، میتوانید با چک نمودن چند نکته ساده از اصالت محصول اطیمنان حاصل کنید:
• به امضای اپل دقت کنید:
میپرسید امضای اپل چیست؟ اگر به محصولات اپل نگاهی بیندازید متوجه خواهید شد که عبارتی مشترک در تمامی آنها وجود دارد که در حقیقت همان امضای اپل است. در دستگاه های اپل تولید شده در کشور چین، این عبارت این چنین است: "Designed by Apple in California Assembled in China".
البته برخی لوازم جانبی همچون کابل اصلی ممکن است در کشورهایی مانند ویتنام تولید شده باشند، از همین رو در پایان عبارت ذکر شده به جای China کلمه Vietnam درج خواهد شد. امضای اپل در پشت جعبه تمامی محصولات آی دیوایس اپل و همچنین روی همه لوازم جانبی آن همچون اییرپاد، شارژر، کابل و خود گوشی نیز وجود دارد.
در لوازم جانبی تقلبی معمولا عبارت بالا عینا درج نشده و املای کلمات این جمله دستکاری می شود. مثلاً ممکن است به جای California از کلمات نادرستی مانند Califormia یا Califonial استفاده شود. هرچند نمیتوان به طور صددرصد و با یقین کامل این روش را برای حصول اطمینان از اصالت محصول به کار برد، چرا که گاهی اجناس تقلبی نیز با امضای اصلی اپل در بازار دیده شده است. پس میتوان نتیجه گرفت که با دیدن امضای تقلبی میتوان مطمئن شد که محصول تقلبی است ولی با دیدن امضای اصلی اپل نمیتوان از اصالت محصول یقین پیدا کرد.
• به مشخات مندرج در پشت جعبه گوشی کاملاً دقت کنید:
مشخصاتی همچون مدل گوشی، رنگ و ظرفیت حافظه آن و موارد مشابه دیگر را می توان در قسمت پشتی جعبه گوشی مشاهده کرد. چک کردن این موارد باعث می شود تا مطمئن شوید محصول خریداری شده از لحاظ رنگ و حافظه داخلی، همان مدلی است که در نظر دارید.
• بررسی فعال یا عدم فعال بودن آیفون:
زمانی که برای نخستین بار گوشی آیفون روشن شد، نیاز است تا مراحلی برای فعال سازی (active) آن انجام شود. پس از انجام مراحل فعال سازی (active) گوشی، سریال آن در وب سایت اپل ثبت شده و کاربر میتواند تاریخ دقیق فعال شدن گوشی را مشاهده کند. برای اطمینان از فعال نبودن و همچنین کارکرده نبودن گوشی آیفون، میتوانید از طریق این لینک با وارد کردن سریال گوشی خود، موضوع را بررسی کنید. در صورتی که قبلا گوشی خریداری شدهی شما فعال سازی (active) نشده باشد، در این صفحه هیچ اطلاعاتی مشاهده نخواهد شد و با خیال راحت میتوانید گوشی خود را خریداری و فعال نمایید.
البته با این وجود باید بدانید که آیفون های دارای ICCID، اکثرا اکتیو شده هستند. علت این کار اینست که در هنگام آنلاک کردن آیفون توسط اپراتور، دستگاه باید اکتیو شود. از همین رو میتوان نتیجه گرفت که اگر آیفون شما دارای ICCID بوده و به عنوان Operator Unlocked به دست شما رسیده است، مطمئنا قبلا فعال سازی آن انجام شده و اطلاعات آن در وبسایت اپل درج شده است. پس این موضوع به معنای دست دوم بودن آن نیست.
آیفون های Refurbished
آیفون Refurbished به آیفونی گفته میشود که پس از بازشدن جعبه و روشن شدن دستگاه، مشکلاتی از لحاظ سخت افزاری یا نرم افزاری در آن رخ داده و پس از مرجوع کالا به کمپانی اپل، تعمیر یا تعدادی از قطعات آن تعویض شده است. چنین محصولاتی با عنوان Refurbished و با قیمتی کمتر و البته با بسته بندی متفاوت، دوباره روانه بازار میشوند. برای چنین محصولاتی که برای بار دوم بسته بندی و آکبند شده اند اصطلاح لیبل یا ریپک (Repack) به کار می رود.
متأسفانه در بازار ایران به مواردی برخورد میکنیم که با تعویض جعبه، محصولات Refurbished را با قیمت محصول آکبند و نو به فروش میرسانند.
چگونه آیفون Refurbished را میتوان از آیفون نو تشخیص داد؟ در ادامه با روش های تشخیص آیفون های Refurbished آشنا خواهید شد.
1- جعبه
آیفون های Refurbished در جعبه های متفاوت و کاملاً سفید رنگ به بازار عرضه می شوند (مانند شکل زیر) که بر روی آنها عبارت Apple Certified Pre-Owned و یا Apple Certified Refurbished نوشته شده است.
گاها مشاهده شده است که جعبه چنین آیفون هایی با جعبه های اصلی جابجا شده و به عنوان گوشی نو به مشتریان فروخته میشوند. بر روی این جعبه ها شماره سریال و اطلاعات مربوط به گوشی، بصورت برگه ی چاپ شده بر روی جعبه چسبانده شده است.
به همین دلیل اگر برچسبی در پشت جعبه مشاهده نمودید که روی بخش سریال و یا به شکلی کاملاً خراب و غیرحرفه ای چسبانده شده بود، مطمئن باشید که این دستگاه آکبند و نو نیست، پس از خرید آن صرفه نظر کنید.
اما اگر جعبه کاملا سالم و چاپ اطلاعات روی جعبه نیز کاملا طبیعی به نظر می رسید می بایست شماره سریال ثبت شده در دستگاه را با شماره سریال درج شده روی جعبه تطبیق دهید. برای این کار به بخش Settings > General > About وارد شده تا شماره سریال و IMEI دستگاه را مشاهده کنید. سپس آنها را با شماره سریال و IMEI چاپ شده بر روی جعبه مقایسه کنید.
در تصویر زیر می توانید یک جعبه اصلی آیفون را مشاهده نمایید. بخش سریال و اطلاعات مربوط به محصول باید کاملاً تمیز بوده و بارکد براحتی توسط برنامه های بارکد خوان قابل شناسایی باشد.
2- شماره سریال
شماره سریال یکی از مهمترین شاخص هایی ست که هر آیفونی از آن برخوردار است. از شماره سریال دستگاه می توانید برای تشخیص گوشی های Refurbished و اطلاع از زمان دقیق ساخت گوشی مورد نظر استفاده کنید.
مهمترین بخش از این اعداد رقم اول و دوم آن است. به گفته برخی از منابع معتبر اگر شماره سریال دستگاه با 5K شروع شود، این آیفون Refurbished است و از خرید آن صرفنظر کنید.
سومین رقم در شماره سریال به معنای سال تولید آیفون و رقم چهارم و پنجم به معنای هفته ای از سال ست که آیفون در آن زمان تولید گردیده است. مثلاً اگر شماره سریال دستگاه 8k801xxxxx باشد به معنای اینست که گوشی در هفته اول سال 2008 میلادی تولید شده است. و یا اگر شماره سریال دستگاه 7k745xxxxx باشد به این معناست که گوشی در 45امین هفته سال 2007 تولید شده است.
نکاتی که پس از باز کردن جعبه باید به آنها توجه شود:
تا اینجا با در نظر گرفتن نکات بالا تا حد زیادی خیالتان از لحاظ اصالت محصول راحت شده است. اما برای اطمینان بیشتر به موارد زیر هم دقت فرمایید:
• در ابتدای کار نیاز است تا برای بررسی آنلاک بودن (Unlocked) گوشی، سیم کارت خود را داخل آیفون قرار داده و به محض دریافت آنتن، در این مورد اطمینان حاصل کنید.
• بعد از باز شدن جعبه به امضای اپل روی لوازم جانبی دقت کنید. عبارت "Designed by Apple in California Assembled in China/Vietnam" طوری روی آنها درج شده که میتوانید بدون باز کردن بسته بندی لوازم جانبی، آن را مشاهده کنید.
• اگر گوشی شما آنلاک شده بوسیله اپراتور باشد، ممکن است در خشاب سیم کارتش یک عدد سیم کارت متعلق به همان اپراتور وجود داشته باشدکه البته غیر قابل استفاده خواهد بود. اگر این طور بود اصلا نگران نباشید! تمامی آیفون های موجود در بازار ایران به صورت آنلاک شده به دست مشتری میرسد. سیم کارت خود را داخل گوشی قرار داده و از آیفون خود لذت ببرید.
نکات پایانی:
• بین گوشیهای داری شناسهی ICCID و گوشیهای بدون شناسه ICCID هیچ تفاوتی وجود ندارد. هر دو نوع ذکر شده بصورت آنلاک به دست شما رسیده است. گوشی آیفون خریداری شده، چه فکتوری آنلاک باشد و چه آنلاک شده بوسیله اپراتور، در نهایت با انواع سیمکارتها کار میکند. اگر ICCID در پشت جعبه گوشی وجود داشته باشد نشان دهنده آن است که این گوشی توسط اپراتور آنلاک شده است و اگر این شناسه وجود نداشته باشد، نشان دهنده آن است که این گوشی آنلاک فکتوری است. ممکن است شایعاتی را در مورد کیفیت آنلاکها یا منقضی شدن آنها در صورت آپدیت گوشی شنیده باشید، ولی آنها را اصلا جدی نگیرید.
• وجود یا عدم وجود شناسه ICCID باعث ایجاد اختلاف قیمت آنها در بازار گردیده است اما باید بگوییم که این اختلاف قیمت، یک ترفند بازاریابی است و این گوشی ها از لحاظ قیمت هیچ تفاوتی با هم ندارند.
• تفاوت موجود در پارت نامبرهای مختلف تنها در نوع دو شاخه یا سه شاخه شارژر موجود در جعبه گوشی می باشد. تفاوت مهم پارت نامبر کشور امارات نسبت به سایر پارت نامبرها، عدم وجود FaceTime (مکالمه تصویری با استفاده از خطوط تلفن همراه) بر روی گوشی است. با این وجود قیمت تمامی پارتنامبرها برابر بوده و نباید فریب حقههای بازاریابی را بخورید.
• به یاد داشته باشید که بعضی فروشندگان سودجو تحت عناوینی مانند آپدیت سیستم عامل، نصب فرم ورهای جدید، نصب نرم افزارهای کاربردی و مواردی مشابه، هزینه های هنگفتی را به خریداران تحمیل می کنند. باید بدانید که خود شما به تنهایی میتوانید تمامی این کارها را با صرف وقت و کمی تحقیق در منابع معتبر، به راحتی انجام دهید و از پرداخت هزینه های اضافه و غیرضروری دوری کنید.
با استفاده از نکاتی که بیان شد میتوانید اصالت محصول موردنظر را بررسی کرده و خریدی مطمئن و لذتبخش داشته باشید.