لپتاپها به سبب شکل، اندازه، نوع طراحی، قطعههای به کار گرفتهشده در آنان، و باتری بزرگی که دارند، همواره گرم میشوند. اگر بیش از اندازه به کار گرفته شوند، بدنه آنها داغ میشود، کارکردشان کند میشود و با گذر زمان، بیگمان آسیب میبینند.
با ما همراه باشید.
نشانههای داغ شدن بیش از حد لپ تاپ
با باریکتر شدن لپ تاپها طی چند سال اخیر و افزایش محبوبیت مدلهای باریک و مدرن، دفع گرما دشوارتر از گذشته است. در عین حال اجزای داخلی لپ تاپها میتوانند در دمای های بالاتری کار کنند، از این رو گاهی لپ تاپهای امروزی بیشتر گرم میشوند که لزوماً به معنای داغ شدن غیر طبیعی آنها نیست، با این حال نشانههای زیر میتوانند در تشخیص داغ شدن غیر عادی لپ تاپ به شما کمک کنند:
داغ شدن بدنه لپ تاپ که نمیتوانید بیش از چند ثانیه آن را لمس کنید
چرخش دائمی فن با حداکثر سرعت و تولید صداهای غیرعادی
کار نکردن فن حتی حین استفاده سنگین از لپ تاپ
خاموش شدن ناگهانی لپ تاپ بدون نمایش هرگونه پیغام هشدار قبلی
بروز خطا و صفحه آبی مرگ حین استفاده سنگین
کُند شدن لپ تاپ بدون علت مشخص
هنگ کردن و فریز شدن صفحه که نشانگر ماوس هم جابجا نمیشود
در صورتی که لپ تاپ شما هریک از نشانههای بالا را دارد، دیگر نباید آن را نادیده بگیرید و وقت آن فرا رسیده تا علت آن را بیابید. البته برخی از نشانههای بالا میتواند ارتباطی با گرم شدن بیش از حد لپ تاپ نداشته باشید، از این رو به شما می گوییم چگونه مطمئن شوید مشکل از گرما است.
تنظیمات مصرف برق را از high performance به balanced یا power saver تغییر دهید
به دنبال این بهینهسازی، در پی بهرهبرداری از کارکرد اپلیکیشنها، تنها به اندازه درخور نیاز برای راهاندازی و پیشبرد آنان به دستگاه برقرسانی میشود، تا از کارکرد بیش از اندازه پردازشگر پیشگیری شود.
اگر میخواهید بازی کنید یا هر کار دیگری که توان زیادی را از دستگاه برای کارکرد میطلبد، میتوانید به چیدمان high performance بازگردید.
برای بهینهسازی مصرف برق در ویندوز ۱۰ گامهای پیش رو را بردارید:
به Start بروید.
به Settings بروید.
به System بروید.
روی گزینه Power & sleep کلیک کنید.
در بخش Related settings بر روی لینک Additional power settings کلیک کنید.
برای بهینهسازی مصرف برق در مک گامهای پیش رو را بردارید:
روی آیکون Apple در بالا و چپ نمایشگر کلیک کنید.
سپس System Preferences را برگزینید.
از آنجا روی آیکون Energy Saver کلیک کنید.
دمای نرمال لپ تاپ چقدر است؟
از آنجایی که بیش از یک نسل لپ تاپ وجود دارد، نمیتوان به طور دقیق گفت چه دمایی نرمال و چه دمایی غیر نرمال است، با این حال اگر دمای CPU لپ تاپ به 80 درجه سانتیگراد برسد، نشان از وجود مشکل در دفع گرما است. در نظر داشته باشید در اغلب لپ تاپها با رسیدن دمای CPU به یک آستانه مشخص (معمولاً 80 تا 100 درجه سانتیگراد)، به طور خودکار بدون نمایش هیچ گونه پیغام هشداری خاموش میشوند، از این رو خاموش شدن ناگهانی لپ تاپ میتواند ریشه در دمای بالا و دفع نشدن گرما داشته باشد.
دلایل بالا بودن دما و داغ شدن لپ تاپ
1. تهویه ضعیف
احتمالاً علت اصلی دمای بالا و گرم شدن بسیاری از لپ تاپها تهویه ضعیف باشد. در صورتی که لپ تاپ خود را بر روی فرش، بالش، پتو یا پاهایتان میگذارید، ممکن است منافذ ورود و خروج هوا مسدود شود که باعث بالا رفتن دما میشود.
راه حل: همیشه از لپ تاپ خود بر روی سطوح صاف و سخت استفاده کنید. همچنین شما میتوانید از کول پدهای مجهز به فن استفاده کنید. چند سانتیمتر فاصله گرفتن لپ تاپ از سطح هم میتواند سودمند باشد.
2. گرفتگی مجرای هوا و فنها
هرچقدر هم که در نگه داری لپ تاپ خود کوشا باشید، نمیتوانید از شر گرد و خاک خلاص شوید. به مرور گرد و خاک و دیگر آلودگیهای محیط بر روی مجاری هوا و اجزایی چون فن، حرارت گیر و دهانههای ورود و خروج هوا مینشینند که باعث کاهش گردش هوا و در نتیجه آن بالا رفتن دما میشود. در صورتی که صدای چرخش فن به خوبی شنیده میشود اما حجم هوای خروجی از لپ تاپ بسیار کم است، شانس گرفتگی آن وجود دارد.
راه حل: از هوای فشرده برای تمیز کردن مجرای هوا استفاده کنید. برای این کار میتوانید از بلوور (دمنده) و کمپرسور هوای فشرده مورد استفاده برای تمیز کردن اتومبیل استفاده کنید. در صورتی که این توانایی را در خودتان میبینید، میتوانید لپ تاپ قدیمی خود را باز و تمیز کنید. البته حواستان باشد در مدت پوشش گارانتی نباید این کار را بکنید.
هشدار: هرگز از سشوار، جاروبرقی و اسپریهای شیمیایی (اسپری ناهید و...) برای تمیز کردن لپ تاپ استفاده نکنید.
3. خرابی یا ضعیف شدن فن، خشک شدن خمیر رسانای گرما
بسیاری مواقع با گذشت چند سال از تولید، فن لپ تاپ و همچنین خمیر ناقل گرما کارایی اولیه خود را از دست میدهد که باعث افزایش دما میشود. صدای غیر عادی فن علی رغم تمیز بودن نیز میتواند نشان از خرابی آن باشد. همچنین اگر بیش از 3-5 سال از تولید لپ تاپ میگذرد و آن را سرویس نکردهاید، وقت آن فرا رسیده است.
راه حل: در صورتی که مدت پوشش گارانتی به اتمام رسیده است، شما میتوانید فن لپ تاپ را با یک نمونه نو تعویض کنید. همچنین تعویض خمیر رسانای گرما میتواند سودمند باشد.
هشدار: هرگز از خمیرهای متفرقه چینی استفاده نکنید، چراکه خیلی زود کارایی خود را از دست میدهند یا از همان ابتدا عملکرد خوبی ندارند. برای این کار از خمیرهای شناخته شده چون دیپکول، کولرمستر، گرین و... استفاده کنید.
4. نصب نبودن درایور یا استفاده از درایور قدیمی
نصب نبودن درایور مناسب و به روز میتواند باعث شود اجزای لپ تاپ (چون CPU و گرافیک) همواره با حداکثر توان خود یا در حالت غیر بهینه کار کنند که خود باعث بالا رفتن دما و مصرف باتری میشود. البته گاهی درایورهای جدید خود میتوانند علت افزایش دما باشند، در این صورت به نسخه قبلی آن بازگردید.
راه حل: همواره جدیدترین نگارش از درایور اجزای لپ تاپ را از وب سایت سازنده دریافت و نصب کنید. هرگز از درایورهای غیر اختصاصی و قدیمی استفاده نکنید.
5. مشکلات نرم افزاری و کُهنگی سیستم عامل
گاهی خطاهای نرم افزاری و برنامههای معیوب باعث میشوند CPU لپ تاپ شما همواره درگیر باشد که خود باعث افزایش دمای آن میشود. همچنین اجرای ناخواسته برنامهها با راه اندازی ویندوز میتواند باعث افزایش لود پردازنده و در نتیجه آن افزایش دما شود.
راه حل: برنامههای ناقص یا معیوب را به طور کامل پاک کنید. با بررسی لیست StartUp ویندوز مانع از اجرای ناخواسته برنامههای غیر ضروری شوید. در صورت خرابی سیستم عامل یا سپری شدن مدت طولانی از نصب ویندوز، مجدداً نسبت به نصب ویندوز و برنامهها اقدام کنید.
6. استفاده از آنتی ویروسهای سنگین
از آنجایی که معمولاً سخت افزارهای لپ تاپ ضعیفتر از PC هستند، برخی از آنتی ویروسها و برنامههای امنیتی برای نصب بر روی لپ تاپ مناسب نیستند و باعث لود شدید CPU میشوند که یکی از عواقب آن افزایش دمای CPU است.
راه حل: همواره از آنتی ویروسهای سبک و کم حجم بر روی لپ تاپ استفاده کنید.
7. آلودگی به بدافزار
در صورتی که Task Manager ویندوز استفاده شدید از منابع سخت افزاری چون CPU و گرافیک را نشان میدهد اما پردازشهای آن برای شما آشنا نیست، آلودگی به بدافزارها، به ویژه بدافزارهای CryptoMining مطرح است. این بدافزارها از قدرت پردازشی لپ تاپ شما برای استخراج ارزهای مجازی و کسب درآمد استفاده میکنند. البته بدافزارهای CryptoMining تنها گونه بدافزارها نیستند که میتوانند باعث افزایش دمای لپ تاپ شما شوند. بسیاری از بدافزارهای معمولی نیز میتوانند به شدت CPU لپ تاپ شما را تحت فشار بگذارند.
راه حل: با نصب یک آنتیویروس قوی و به روز لپ تاپ خود را اسکن کنید. در صورتی که از آنتی ویروسهای متفرقه یا آنتیویروس خود ویندوز استفاده میکنید، یک آنتیویروس دیگر را امتحان کنید.
چه شما کسی باشید که نشانههایی از خطر داغ شدن لپتاپ خود دریافت میکند چه خیر، بهتر است که چند روش پیشگیرانه زیر را برای خنک نگه داشتن آن به کار بندید.
۱. تنظیمات مصرف برق را از high performance به balanced یا power saver تغییر دهید
به دنبال این بهینهسازی، در پی بهرهبرداری از کارکرد اپلیکیشنها، تنها به اندازه درخور نیاز برای راهاندازی و پیشبرد آنان به دستگاه برقرسانی میشود، تا از کارکرد بیش از اندازه پردازشگر پیشگیری شود.
اگر میخواهید بازی کنید یا هر کار دیگری که توان زیادی را از دستگاه برای کارکرد میطلبد، میتوانید به چیدمان high performance بازگردید.
برای بهینهسازی مصرف برق در ویندوز ۱۰ گامهای پیش رو را بردارید:
به Start بروید.
به Settings بروید.
به System بروید.
روی گزینه Power & sleep کلیک کنید.
در بخش Related settings بر روی لینک Additional power settings کلیک کنید.
برای بهینهسازی مصرف برق در مک گامهای پیش رو را بردارید:
روی آیکون Apple در بالا و چپ نمایشگر کلیک کنید.
سپس System Preferences را برگزینید.
از آنجا روی آیکون Energy Saver کلیک کنید.
اکنون چیدمان درخور نیاز خود را برگزینید.
۲. از یک اسپری برای پاک کردن گردوغبار روی تهویههای لپتاپ بهره ببرید
بیگمان پس از چند بار جابجایی لپتاپ یا رها کردنش در یک مکان، گردوغبار روی دریچههای خنک کننده آن (fan) مینشیند. با دستیابی به یک قوطی اسپری هوای فشرده، که بهای اندکی دارد و به راحتی در بازار یافت میشود، میتوانید از دردسرتان کم کنید. تنها نیاز است که لپتاپ خود را خاموش کنید، و سپس به کمک آن دریچهها را پاک کنید.
۳. از پد خنک کننده لپتاپ بهره ببرید
پدهایی که تنها دارای دریچه هستند، میتوانند جریان هوای پیرامون لپتاپ شما را افزایش دهند، ولی بهرهوری از یک یا چند فن روی آنها، میتواند به روند خنک شدن سرعت بخشد و بازخورد بهتری را در پی داشته باشد.
۴. فضای کاری خود را تا اندازه نیاز خنک نگه دارید
کامپیوترها نیز به مانند انسانها در مکانی که دارای سیستم تهویه مطبوع باشد، بهتر کار میکنند. دمای بیشتر اتاقهای سرور یا مرکزهای داده روی ۷۰ درجه فارنهایت ( نزدیک به ۲۱ درجه سانتیگراد) یا کمتر هماهنگ شده است. به کارگیری این اندازه دما برای دفترهای خانگی، درخور سفارش بسیاری است.
۵. اگر با کامپیوتر خود کاری ندارید، آن را خاموش کنید
رها کردن سیستم قابل حملی به مانند لپتاپ که با خطرهای بسیاری به مانند دگرگونی دما، تابش نور خورشید بر آن، برخورد با چیزها و دیگر روبهرو است، به تنهایی کار نادرستی است، چه بسا آنکه روشن هم باشد و بیدلیل از باتری آن کاسته شود و گرفتار دمای تولیدشده از خود باشد.
جمعبندی
به کار بردن چند نکتهای که در بالا گفتیم، دمای ۱۸۱ درجه فارنهایت (۸۳ درجه سانتیگراد) یک لپتاپ کهنه را به ۱۰۶ درجه (۴۱ درجه سانتیگراد) کاهش یافت. این یعنی پس از یک ساعت بهرهوری از یک پد خنک کننده لپتاپ و پایین آوردن دمای اتاق تا ۶۸ درجه، گواه ۴۱% ناهمسانی رو به رشد بودیم.
به دور از همه رویکردهای سیستمی، مراقب پیشآمدهای ناوابسته به پیرامون خود که میتوانند به لپتاپ شما آسیب بزنند نیز باشید؛ از آنان میتوان به گذاشتن پتو روی لپتاپ، بغل کردن آن، روی شکم یا پا نشاندن آن (بدن دمای زیادی تولید میکند)، و دیگر چیزها یاد کرد.