پزشکان برای به حداقل رساندن میزان انتشار ویروس کرونا توصیه هایی به همۀ مردم کرده اند؛ از جمله عطسه کردن در دستمال یا داخل آرنج به حالت خم، دوری کردن از بیماران مبتلا به کرنا و شستشوی مرتب دست ها با آب و صابون.
اما وسایلی مانند گوشی تلفن همراه را چگونه می توان شست یا ضدعفونی کرد؟ فرض کنید دست هایتان را مرتب شستید، ولی هر بار که گوشی را در دست می گیرید باکتری و ویروس هایی که بر روی گوشی هستند ممکن است به محض اینکه مشغول چک کردن پیام رسان های واتساپ و اینستاگرامتان شوید مستقیما به دستان تان منتقل شوند. در این مقاله قصد داریم چندین روش برای ضدعفونی کردن گوشی موبایل که مهم ترین و پرکاربردترین وسیلۀ شخصی است را معرفی کنیم.
پزشکان برای به حداقل رساندن میزان انتشار ویروس کرونا توصیه هایی به همۀ مردم کرده اند از جمله عطسه کردن در دستمال یا داخل آرنج به حالت خم، دوری کردن از بیماران مبتلا به کرنا و شستشوی مرتب دست ها با آب و صابون.
اما وسایلی مانند گوشی تلفن همراه را چگونه می توان شست؟ فرض کنید دست هایتان را مرتب شستید، ولی هر بار که گوشی را در دست می گیرید باکتری و ویروس هایی که بر روی گوشی هستند ممکن است به محض اینکه مشغول چک کردن پیام رسان های واتساپ و اینستاگرامتان شوید مستقیما به دستان تان منتقل شوند.
بنا بر مطالعه ای که کالج پزشکی Hygiene & Tropical لندن در سال 2011 انجام داده است، از هر 6 گوشی تلفن همراه، یک گوشی آلوده به ذرات مدفوع است. قطعا همۀ کاربران دوست دارند این وسیلۀ شخصی مهم که در اختیارشان است را عاری از سموم استافیلوکوک و آسینتوباکتری و کرنا کنند.
یک متخصص بیماری های عفونی در گفتگو با مقداد آی تی می گوید: «رعایت بهداشت و گندزدایی سطوحی که در معرض تماس دست هستند از جمله دستگیرۀ درها، سطوح و تلفن برای جلوگیری از انتقال ویروس ضروری است زیرا ممکن است قبلا فردی که آلوده به کرنا بوده آنها را لمس کرده باشد».
از چه دستمالی استفاده کنیم؟
پارچه هایی که تارو پود مشخصی ندارند و اصطلاحا خط دار نیستند مانند دستمال های عینک، برای پاک کردن گوشی مناسبند؛ کافیست آنها را مرطوب کرده و آغشته به صابون کنید و به گوشی و قاب محافظ آن بکشید.
ترکیبی موثر به نام آب و صابون
این پزشک متخصص می گوید: «آب به تنهایی برای از بین بردن ویروس ها کافی نیست و استفاده از صابون لازم است. صابون ماده ای بسیار عالی برای ویروس زدایی است زیرا از حلال های چربی ساخته شده است. ویروس ها حاوی ژن مخصوص به خود، پروتئین و چربی هستند. وقتی صابون با ویروس ها واکنش می دهد مواد حلال چربی در صابون با لیپیدهای ویروسی مبارزه می کند و ساختار آنها را شکسته و از بین می برد».
ژل های الکل دار بهتر از نوع آنتی باکتریال آنهاست
ژل ها و محلول های حاوی الکل با ژل های آنتی باکتریال فرق دارند زیرا پایۀ الکل قویتری از نوع اتانول دارند که قاتل ویروس هاست. اما مزیتی که صابون دارد آن است که امکان شستشوی سطح وسیع تری را پیدا می کنید بنابراین تا حد امکان شستشو با آب و صابون توصیه می شود. در غیر این صورت، استفادۀ درست از ژل های حاوی الکل هم خوب است.
به هر حال اگر از الکل در ضدعفونی کردن استفاده می کنید مراقب باشید. دستمال ها و ژل هایی که درصد الکل بالایی دارند می توانند به لایۀ اولئوفوبیک که لایۀ ضد جذب اثر انگشت و چربی است را از بین ببرد.
توصیۀ تمام سازندگان گوشی نیز آن است که از رنگ برها یا موادی که خط و خش می اندازند همچنین پارچه های خشن و سفت در تمیزکردن دستگاه دوری شود زیرا حواشی فلزی دستگاه را خراب می کند و باعث ایجاد خط و خش های میکروسکوپی روی گلس و کدرشدن سطح آن می گردد. ما همه دوست داریم گوشی خود را تمیز کنیم نه اینکه باعث خراب شدن آن بشویم.
اشعۀ UV
البته حق انتخاب دیگر شما استفاده از اشعۀ UV است. شرکت هایی مانند PhoneSoap و Homedics دستگاه های مخصوصی برای تمیزکردن گوشی ساخته اند که از اشعۀ UV استفاده می کند. این وسیله برای گوشی شما مانند یک تخت مخصوص آفتاب گرفتن است که دستگاه تان را با نور ماوراء بنفش حمام می دهد.
حتی فروشگاه های سامسونگ در برخی شعب خود دستگاه های مشابهی برای نظافت گوشی های هوشمند کاربران تعبیه کرده اند که استفاده از آنها رایگان است.
این متخصص عفونی در ادامه می افزاید: «نور خورشید نیز ویروس کرنا را غیرفعال می کند؛ اساس کار دستگاه های UV نیز همین خاصیت نور خورشید است. فقط به خاطر داشته باشید که در این روش، ویروس به آرامی و با گذشت زمان می میرد در حالی که صابون و ضدعفونی کننده ها این کار را به سرعت انجام می دهند.
البته فرآورده های دیگری هم هستند که سازندگان آنها ادعا دارند کرناویروس را می کشد اما رعایت بهداشت، شستشوی دست ها با صابون و استفاده از واد ضدعفونی کننده هم راحت تر است و هم ارزان تر.
این را هم به خاطر داشته باشید که راهکار اشعۀ UV نسبتا گران است.
آب دشمن گوشی است
توصیۀ همیشگی ما این است که مراقب رطوبت باشید. گوشی های گلکسی اِس 20 سامسونگ، آیفون 11 و هوآوی میت 30 پرو و بسیای مدل های دیگر در برابر نفوذ آب آزمایش شده اند. مدل هایی که به آنها اشاره کردیم دارای استاندارد IP68 هستند؛ یعنی می توانند تا عمق 5/1 متری آب تا 30 دقیقه بمانند بدون آنکه هیچ آسیبی ببینند. اما بیشتر ما مواقعی پیش آمده که گوشی از دستمان به زمین افتاده و احیانا حواشی لاستیکی کوچکی که مانع رسیدن آب به داخل گوشی می شود از بین رفته اند. مواظب باشید آب به فیش ها و سوکت های گوشی نرسد. مایعات نیز می توانند از راه خط و خش های موجود بر روی گلس یک صفحه نمایش آسیب دیده به داخل دستگاه تراوش کنند و مشکلاتی به مراتب بدتر از قبل را برای گوشی به وجود بیاورند.
کرناویروس تا چه مدت بر روی گوشی زنده می ماند؟
این متخصص می گوید:«برخی ویروس ها فقط می توانند دورۀ کوتاهی خارج از بدن انسان به زندگی ادامه دهند زیرا شدیدا به مواد غذایی و شرایط فیزیولوژیکی خاص نیازمندند (مانند ویروس HIV). این در حالی است که انواع دیگر ویروس ها وجود دارند که خارج از بدن مدت بیشتری دوام می آورند».
نتایج پژوهش ها نشان می دهد که کرناویروس تا 4 ساعت بر روی مس، 24 ساعت بر روی مقوا و 2 الی 3 ساعت روی لاستیک و استیل ضدزنگ زنده می ماند. همه چیز به محیط بستگی دارد».
با این حساب اگر کروناویروس بتواند روزها بر روی گوشی بماند خوب است مرتب هم دستتان را بشوئید و هم گوشی را تمیز کنید. آن را تمیز کنید.
آسان ترین روش تمیزکردن گوشی چیست؟
1- یک کاسه آب داغ و کف صابون (آب زیر صد درجه) آماده کنید. فقط از صابون های مخصوص مصارف خانگی استفاده کنید تا لایۀ رویی گوشی آسیب نبیند.
2- کمی آب به تلفن تان بزنید البته از قبل باید کاور آن را خارج کرده باشید. حتما پیش از شروع به تمیز کردن، آن را خاموش کنید.
3- گوشی را در آب غوطه ور نسازید مگر آنکه استاندارد IP68 داشته باشد. با وجود این توصیه می کنیم هرگز گوشی را به طور کامل داخل آب نکنید.
4- یک تکه پارچه بردارید و آن را با کف صابون مرطوب کنید.
5- به آرامی پارچه را دورتادور تلفن بکشید. سعی کنید به همۀ قسمت های گوشی دستمال را بمالید. اگر گوشی کاور دارد آن را هم تمیز کنید.
6- دقت کنید آب به هیچ یک از قسمت های باز گوشی مثل درگاه شارژ یا شیارهای بلندگو راه پیدا نکند.
7- در این مرحله باید گوشی را با یک تکه پارچۀ ظریف خشک کنید.
8- پس از تمیزکردن هر سمت گوشی، آن را در معرض جریان هوا قرار دهید تا کاملا خشک شوند.
چطور گوشی را تمیز نگه داریم؟
دست عامل اصلی آلوده شدن گوشی است. پس اگر دستانتان را تمیز نگه دارید گوشی نیز تمیز می ماند. طبق توصیۀ سازمان جهانی بهداشت شستن دست ها هر بار به مدت 20 ثانیه ضروری است. پس با عمل به این توصیه گوشی تلفن همراه شما نیز تمیز نگه داشته می شود.
اگر نگران آلودگی گوشی هستید مراحل بالا را تکرار کنید.
بازدید شده : 1809
مطالب ویـژه > اینستاگرام >